Vadászok Rendje

Rögtön az elején leszögezném azt, hogy tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a “Guild” nem éppen “Rend”-et jelent. De valahogy a “Vadászok Klánja” és a “Vadászok Céhe” nem igazán fogott meg . . . talán túl sok volt a Star Wars, ki tudja . . . De térjünk is rá a cikk érdemi részére!

A Monster Hunter World játékosainak nagy része tudja, hogy a Vadászok Rendje bocsájtotta útjára az öt flottát, de maga a Rend nem tevékenykedik közvetlenül az Új Világban.

A Vadászok Rendje (Angolul: Hunter’s Guild | Japánul: ハンターズギルド) a Monster Hunter univerzum központi irányító szervezete. Célja a vadásztevékenységek szabályzása és a szörny populáció kordában tartása.

Szervezeti és területi felépítés

A Rend az egész világot régiókra és körzetekre osztotta fel.  Mindegyik körzetet egy-egy Mester vezeti, aki a területen zajló tevékenységekért felel. A főbb körzetek:

  • Minegrade
  • Dundorma
  • Loc Lac
  • Tanzia
  • Val Habar
  • Mezeporta

A Rend központja Dundorma-ban található, minden fontos döntés itt születik meg, de minden nagyobb városban található a Vadászok Rendje által elismert csarnok. Néhány kisebb településen is található ilyen épület. Többek közt Pokke, Moga vagy Yukumo is rendelkezik ilyen csarnokkal. Ezeket a Rend tagjai vezetik és közvetlenül jelentenek az adott körzet központjába. Például Pokke a Dundorma körzethez, míg Yukumo a Loc Lac körzethez tartozik. Egy körzethez több vadászterület is tartozik és az is előfordulhat, hogy egy régión több körzet is osztozik.

Fő Célok

A Rend elsődleges célja az, hogy megakadályozza a szörny populáció további csökkenését és újabb fajok kihalását. Ennek érdekében a Rend feljegyzést készít az összes területről és élőlényről, ezen felül a Rend megtilthatja egy megbízás többszöri teljesítését ha az veszélyezteti a helyi ökoszisztéma stabilitását. Ellenben ha egy szörny életeket, városokat vagy falvakat veszélyeztet akkor a Rend engedélyezi a vadászok közbelépését (akkor is ha az adott szörny rendkívül ritka) feltéve, hogy a vadászok elhárítják a fenyegetést.

A Rend ezen felül élen jár az orvvadászat megelőzésében. Számos büntetés várhat az elfogott orvvadászokra, de a legjellemzőbb az azonnali halálbüntetést amit a Rend egyik Lovagja hajt végre.

Szolgáltatások és Felelősség

A Vadászok Rendje egyesíti és szabályozza az összes hatáskörébe tartozó vadásztevékenységet. Összegyűjti a vadászati és begyűjtési kérelmeket majd a megfelelő körzet csarnokában közzé teszi a felhívást, hogy megfelelő személy intézkedhessen. Ezeknek a felhívásoknak számos célja lehet, városok és falvak védelme, segédkezés egy szörny kutatásában vagy egy eddig ismeretlen faj felkutatása. A Rend minden élőlényről feljegyzéseket készít és ezeket elérhetővé teszi a vadászok számára.

Továbbá a Rend felelős az új területek felfedezéséért is. Egy adott területen csak azután kezdődhet meg a vadásztevékenység miután a Rend kiépítette a megfelelő infrastruktúrát és hivatalosan is közzétettet az új területet. Előfordulhat, hogy a Rend csak bizonyos körzetek számára engedélyezi egy adott terület használatát.

Végül a Rend speciális arénákat épít ahol a vadászoknak lehetőségük van kontrollált környezetben harcba szállni a szörnyek ellen. Ezek az arénák gyakorlásra és a közönség szórakoztatására épülnek.

Tárolás

A Vadászok Rendje szobákat és tárolókat biztosít a vadászok számára. A küldetéseken szerzett alapanyagokat a szobáikban tárolhatják, míg a páncéljaik és fegyvereik a közeli kovács gondjaira vannak bízva aki gondoskodik a felszerelések megfelelő állapotáról.

Regisztráció és Besorolás

Ahhoz hogy egy vadász elvállalhasson egy a Rend által kihirdetett küldetést először regisztrálnia kell magát a Rendnél. Ezután a vadász megkapja a HR (Hunter Rank) besorolását. Minél magasabb egy vadász besorolása annál veszélyesebb küldetéseken vehet részt. Ezen felül minden küldetést csillagokkal osztályoznak, minél veszélyesebb egy adott megbízás, annál több csillag kerül a hirdetményre. Ez a két módszer biztosítja, hogy a vadászok egy darabban térjenek vissza a küldetéseikről. Amikor egy vadász kiemelkedően nagy tapasztalatra tesz szert a Rend titkos küldetésre vagy egy kirívóan veszélyes szörny megfigyelésére küldheti. Ezeket a feladatokat a vadászok titokban hajtják végre, hogy a lakosság ne essen feleslegesen pánikba. Számos esetben az ilyen küldetések téves információkra alapulnak ezért a Rend csak akkor tájékoztatja a lakosságot amikor már megbizonyosodtak a helyzet súlyosságáról és kidolgozták a megfelelő tervet az okozott károk minimalizálására.

Minden a Rend által regisztrált vadász rendelkezik egy Guild Card-al amit bizonyos keretek közt szabadon személyre szabhat a tulajdonosa. Ezek a kártyák a vadász azonosítására szolgálnak, melyeken sok más adat mellett fel van tüntetve a végrehajtott küldetések száma és a levadászott szörnyek száma és fajtája. A kártyák nagyon sok fajta anyagból készülhetnek a mezei fémetektől kezdve egészen a legendás bestiák pikkelyéig.

A Rend Négy Kardja

A Rend címerén négy szimbólum látható, mind a négy olyan jelentéssel bír amit a Rend követ. Az északi szimbólum jelenti a Természet iránti tiszteletet, a nyugati a Közösségben élt életet, a déli a Természetből nyert alapanyagokkal való alkotást a keleti pedig a Jólétet a természetből.

A Felfedezések Megosztása

Bár a Vadászok Rendje összeköti a világot, a különböző körzetek jobban szeretnek egyedül dolgozni. Vagyis nem mindegyik körzet osztja meg a területekre és szörnyekre vonatkozó új információit a többivel. Például a Mezeporta körzet a közelmúltig nem ismerte az egzotikus fajokat, mint a Deviljho. Míg a Loc Lac körzet már rég tudott ezeknek a létezéséről.

Az Elfogott Szörnyek Sorsa

Általában amikor egy szörnyet elkapnak még álmában megkezdik a darabokra szedését és az így nyert alapanyagokat eljuttatják a megbízó szervezet számára. Többek közt az Elder Dragon Observation Team, a Wycademy és a Royal Paleontology Scriveners is kérvényezheti egy teremtmény élve elfogását, hogy könnyebben tanulmányozhassak és megértsék a célpont felépítését. Néhány nagyon ritka esetben az elfogott bestiát megszelídítik és a vadász személyes kísérője válik belőle.

A Rend Tagjai

A Rend megfelelő működéséhez (a vadászokon kívül) számos személyre van szükség.

Mesterek

A Rend Mesterévé kizárólag Wyverian-ok válhatnak, ők felelnek a nagyobb körzetek tevékenységeiért. A Mesterek segítik a vadászok és a Rend együttműködését. Amikor elérkezik az ideje, előrelépési lehetőséget (Urgent Quest) kínálnak fel a vadászok számára. Valamint hasznos tanácsokkal látják el őket.

Menedzserek

A Rend Menedzserévé kizárólag Wyverian-ok válhatnak, ők felelnek a kisebb körzetek tevékenységeiért. A Mesterek segítik a vadászok és a Rend együttműködését. Amikor elérkezik az ideje, előrelépési lehetőséget (Urgent Quest) kínálnak fel a vadászok számára. Valamint hasznos tanácsokkal látják el őket.

Lovagok

A Rend lovagjai speciálisan kiképzett vadászok akik a többi vadász tevékenységét ellenőrzik. Az elsődleges feladatuk, hogy elkapják az  orvvadászokat és gyilkosokat majd végezzenek velük. Ha szükséges akkor a Rend szabályait áthágó vadászokat is ők kerítik kézre, valamint olyan szörnyekről gyűjtenek információkat melyek létezésérél a Rend (még) nem tájékoztatta a lakosságot (pl. Gore Magala). Vészhelyzet esetén a Lovagok vezető szerepet töltenek be és mindent megtesznek a lakosság védelme érdekében. A Lovagokat ugyanolyan erősnek tartják mint a vadászokat, de a speciális egyenruhájuk felerősíti a képességeiket.

Recepciósok

Mivel a vadász szakma igen népszerű, a Rend recepciósokat alkalmaz a vadászok tájékoztatására. Ez egy jellemzően női szakma de elvétve találkozni lehet férfi recepciósokkal is. Könnyen felismerhetőek az egyenruhájukról, bár ez körzetenként eltérő.